Média

Zöld megoldásokkal épít székházat ez a magyar szerkezetépítő cég


A számos nagy projektben érintett CLC Construct egy előregyártó üzemet is létrehoz a beruházásban, amelynek nem csupán gazdasági hozadékai vannak.Idén tavasszal saját beruházásban egy székház építését kezdte el a CLC Construct Kft. Budapesten a X. kerületben. A szerkezetépítő vállalat új központja székház és telephely is lesz egyben, továbbá magában foglal majd egy betonacél előregyártó csarnokot is. A Kada utcán zajló projektről Csendes Zsolt, ügyvezető igazgató tájékoztatta lapunkat.

Fotók: Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

 

A vezető emlékeztetett, a magyar tulajdonú vállalat 2009 márciusában alakult, és mára a vasbeton szerkezetépítési piac egyik meghatározó szereplőjévé vált. Ahogy lapunk cikkeiből is kiderült, a cég számos nagy projektben érintett, köztük olyan nagyívű beruházásokban is, mint a Corvin negyed záróberuházása, a Miskolcon épülő Y-híd vagy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság új székházának az építése.


Egy helyen összpontosulnak a cég kapacitásai

Csendes Zsolt szavaiból kiderült, a saját székház terve már hat-hét éve megvan a társaságnál. „Az első szándékunk az volt ezzel a lépéssel, hogy olcsóbbá váljon a működésünk a bérleti költségek megszűnésével” – árulta el az ügyvezető.

„Az azóta eltelt években ugyanakkor a cégünk piaci szerepe is annyira megerősödött, hogy a brandünkhöz immár sokkal jobban illik egy saját tulajdonban levő és saját arculatunkra formált központ.”

Utóbbit többek közt az is jelzi, hogy az épületek a cég logóján látható színeket kapják majd.

Mindezek mellett az is egy fontos szempont, hogy a korábban több helyszínen végzett munkafolyamatok immár egy helyre összpontosulnak, ami növeli a vállalat hatékonyságát. A beruházásban egy kétszintes irodaépület jön létre, továbbá egy csarnoképület a betonacél előregyártásnak. „Utóbbihoz kapcsolódik egy fejépület, ez ad majd otthont egy műhelynek, ahol a gépparkunk és a társaságot mindig is jellemző nagymennyiségű zsaluzatunk is helyet kap.”

Az új székház természetesen a modernizációt is szolgálja: „Elég az irodatérre gondolni, ahol a lehető legjobb körülményeket biztosítjuk a munkatársainknak, amivel a munkaerőpiaci helyzetünk is javul. Ugyanakkor a csarnok révén többek közt a logisztikánk is nagyot lép előre.”


További fejlesztéseket terveznek

A beruházásban a csarnok vázszerkezete augusztusra elkészült, az irodaépületnél pedig már a földszint födémje épül. „Az építőipart általánosan érintő anyaghiány ebben a projektben is megmutatkozik, jelentősen lassítja a folyamatokat, ugyanakkor jövő augusztusban szeretnének beköltözni” – jelezte az ügyvezető. Ehhez szavai szerint ősszel végezniük kell a szerkezetépítéssel.

A székház működtetésénél kifejezett cél, hogy minél több megújuló energiát használjanak. Ennek egyik eleme, egy térburkolatba épített napelem lesz, ami jelenleg még ritkaságnak számít Magyarországon.

A most zajló projekt amiatt is jelentős, mert a vállalat történetében ez az első olyan saját beruházás, amely a céget fejleszti (a korábbiakban értékesítésre építettek társasházakat), ugyanakkor valószínűleg újabb követi. „Az előregyártás területén vannak további terveink, de ezek egyelőre az előkészítés szintjén vannak” – zárta szavait Csendes Zsolt.