Média

Triplázza kapacitását a világ egyik legmodernebb higiéniai papírüzeme


A magyar tulajdonú, piacvezető gyártó beruházása mérföldkőhöz érkezett Dunaföldváron.Háromszorosára növeli alappapír-gyártási kapacitásait a Vajda-Papír Kft. Dunaföldváron. A gyárbővitő beruházás a Strabag Kft. generálkivitelezésében valósul meg, a szerkezetépítés feladatait a CLC-Construct Kft. végzi el.

A 16 milliárd forintos beruházás célja a kapacitásbővítés és a cég teljes alapanyag ellátásának biztosítása, amely stratégiai előnyt jelent a vállalatcsoport számára

- derül ki a beruházó vállalat közleményéből. A 600 munkahelyet megvédő és 50 új munkahelyet teremtő beruházáshoz a kormány 5,5 milliárd forintos támogatást nyújt a Nagyvállalati Beruházási Támogatási program keretében.     


Több projektelem is elkészült a beruházásban

A közlemény szerint a világ egyik legmodernebb higiéniai papírüzemének számító dunaföldvári gyáregységben már elkészült

  • az alappapírgyártó-csarnok,
  • az alappapír-raktár
  • és a cellulóz tárolási- és előkészítési területek is.

"A fejlesztés a terveknek megfelelően halad, így várhatóan 2022 áprilisára készül el a 16 milliárd forintból fejlesztett újabb üzemegység, és ekkor elindulhat a próbaüzem is" - idézi a közlemény Vajda Attilát, a Vajda-Papír Kft. ügyvezető igazgatóját. 


Az új gép éves kapacitása eléri a 80 ezer tonnát

Vajda Attila arról is beszámolt, hogy az új üzem legfontosabb berendezését, az alappapírgyártó-gépet gyári tesztsorozatot követően átvették a cég műszaki szakemberei, és megtörténtek a működtetésével, kezelésével kapcsolatos első oktatások is.

A higiéniai papírtermékek piacán vezető magyar tulajdonú gyártó beruházása tavaly novemberben kezdődött. A kapacitásbővítéssel teljessé válik a higiéniai papírtermékeket gyártó piacvezető cég alapanyag ellátása.


Egyedülálló távlatok nyílnak meg

A beruházás következő jelentősebb állomása a gyártógép november elején induló telepítése lesz.

A berendezés mind a négy típusú (toalettpapír, papírtörlő, papír zsebkendő, papírszalvéta) higiéniai alappapír előállítására alkalmas lesz, éves kapacitása eléri a 80 ezer tonnát, így a jelenlegi, éves 35.000 tonna alappapír-gyártás 115 ezer tonna fölé nőhet.

Vajda Attila hangsúlyozta, hogy a cég jövőbeni alappapírgyártási kapacitása fedezni fogja a higiéniai papírtermékek növekvő gyártásának papírigényét.

A vezető a világszínvonalú alappapírgyártó-gép lesz a gyáregység lelkének nevezte, amely óránként öt tekercs, évente 80 000 tonnányi alapanyag-tekercs előállítására képes. "A beruházás megvalósulása rendkívüli állomást jelent a vállalat életében, hiszen alapanyag gyártási kapacitásainkat háromszorosára növeljük, ami hamarosan újabb egyedülálló távlatokat nyit meg a vállalat előtt" - mondta Vajda Attila.        
 

Magyarország akár önellátó is lehet ezekből a termékekből

A világ egyik legmodernebb higiéniai papírüzemének számító dunaföldvári gyárat 2018-ban adták át, 15 milliárd forintos beruházással, a fejlesztésen és a bővítésen pedig gyakorlatilag a nyitás óta dolgoznak.

Az építkezés volumenét jól érzékelteti, hogy a gépcsarnokok alapozásához használt vasbeton és az épületszerkezetek súlya a Lánchíd súlyának többszöröse, a működő üzem pedig két futballpályányi területű raktárral rendelkezik.         

Vajda Attila hangsúlyozta, az új üzemnek köszönhetően az innovatív termékfejlesztés és az elérhető legmodernebb, energiahatékony technológia segítségével a magyar tulajdonú vállalat piacvezető pozíciója a régió még több országára kiterjedhet, és az export is tovább bővülhet. Kiemelte, hogy a cég éves higiéniai alappapír-gyártása bőven meghaladja a belföldi igényeket, így Magyarország önellátó is lehet ezekből a termékekből, a koronavírus-járvány alatt megnőtt kereslet mellett is.

"A higiéniai papírfogyasztás a higiénés elvárások és igények erősödésével folyamatosan emelkedik" - emelte ki az ügyvezető igazgató. Az új gépsor termelését belföldön és külföldön egyaránt értékesítik majd, a többletbevétel várhatóan eléri az évi 21 milliárd forintot, amely éves szinten 80-100 millió forint társasági adó többlet befizetést keletkeztet.
 

A közleményből kiderül, a Vajda-Papír 21 éve alakult családi vállalkozásként, mára cégcsoportszinten mintegy 650 munkavállalót foglalkoztatnak. A cég 2013-ban Norvégiában is nyitott egy több mint 130 új munkahelyet teremtő leányvállalatot.

2020-ban a cégcsoport összesített árbevétele 52 milliárd forint lett, amely tíz százalékos növekedést jelent 2019-hez viszonyítva. Várhatóan 2021-ben a cégcsoport összesített árbevétele több mint 57,8 milliárd forint lesz. A vállalat Ooops! márkájú és a sajátmárkás higiéniai papírtermékeit - toalettpapír, papírzsebkendő, papírtörlő, papírszalvéta - Skandináviába, a Baltikumba és Európa több mint 30 országába szállítják.