Média

Szerkezetkész Miskolc különleges hídja, helyére emelték az új kerékpáros hidat


Az Y-alakú híd befejezéséhez már csak az aszfalt kopóréteg terítése, a szalag- és gyalogos korlátok kihelyezése, valamint a forgalomtechnika felfestése hiányzik.Szeptember 10-én sajtótájékoztatót tartottak a miskolci tehermentesítő projekt első  és második üteméről: az elsőben a Vörösmarty utca négysávosítása, míg a másodikban az Y-híd kivitelezése zajlik. A NIF Zrt. beruházását fővállalkozóként a HE-DO Kft. kivitelezi nettó 13,5 milliárd forintos szerződéses értéken, míg a második ütemre a KM Építő Kft. alvállalkozóként nettó 7 milliárd forint értékben kötött vállalkozási szerződést az Y-híd kivitelezése kapcsán. A különleges híd terveit a Speciálterv Építőmérnöki Kft. készítette el. A híd támfalai előregyártott elemekből készültek, amelyeket a CLC-Construct Kft. a helyszínen állított össze.

A mostani eseményen kiderült, az Y-híd szerkezete már teljes egészében elkészült, a dilatációs szerkezetek is beépítésre kerültek. A beruházás legnagyobb projektelemeként megvalósuló híd befejezéséhez hátra van még az aszfalt kopóréteg terítése, szalag- és gyalogos korlátok kihelyezése, valamint a kopóréteg terítését követő forgalomtechnika felfestése.


Jövő tavasztól már használhatják az új kerékpárutat a biciklisek

Az Y-híddal párhuzamosan a 80-as vasútvonal fölötti kerékpáros hidat is magában foglaló kerékpáros közlekedési útvonalat építenek ki, annak érdekében, hogy a kerékpárosok védett útszakaszokon közlekedhessenek. Az új kerékpáros hidat szeptember 7-én a helyére emelték.

A Martinkertvárost a belvárossal 420 méter hosszban összekötő új kerékpárút a későbbiekben lehetőséget nyújt a Szinva-parti kerékpárúthoz való csatlakozásra. A kerékpárosok előreláthatólag 2023 tavaszától közlekedhetnek ezen a folyosón.

A szombati eseményen Csöbör Katalin, Borsod-Abaúj-Zemplén megye országgyűlési képviselője, Nyul Zoltán, a NIF Zrt. beruházási vezérigazgató-helyettese és Veres Pál, Miskolc polgármestere vettek részt.

-további részletek később-