Média

Látványos külsővel jött létre a főváros legújabb irodaháza


Átadták az 50 ezer négyzetméteres irodaházat, amely a KÉSZ Csoport generálkivitelezésével valósult meg.A XIII. kerületben, a Dózsa György úti metrómegálló környékén épült fel a Pillar Irodaház, amelyben helyet kapott zöld kert, kávézók, sportlétesítmények, konferenciaközpont és főleg irodaterület. A komplexum a GTC Csoport megrendelésére, a KÉSZ Csoport generálkivitelezésével valósult meg. A Pillar Irodaház tervezője a ZDA – Zoboki Építésziroda volt.

A megépített Pillárral a hazai irodapiac történetének legnagyobb előbérleti szerződése teljesült: a megállapodást 2019-ben írta alá a GTC és az amerikai energiavállalat, az ExxonMobil - áll a GTC Magyarország közleményében. 

Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu 

Az 50 ezer négyzetméteres irodaház építése 2019 tavaszán kezdődött. A mélyépítési munkálatokat a HBM Soletanche Bachy Kft. végezte el, majd 2019 októberében elindultak a szerkezetépítési munkálatok, amelyek a CLC-Construct Kft. kivitelezésével zajlottak.

A létesítmény összesen több mint 29 ezer négyzetméter bérbeadható területtel épült meg, míg a föld alatti szintek összesen 14 ezer négyzetmétert tesznek ki. 

A Pillar Irodaház átadása alkalmából sajtótájékoztatóra és épületbejárásra is sor került március 10-én, amelyen munkatársunk is részt vett.

Az eseményen Gulyás Ede, a GTC Magyarország országigazgatója hangsúlyozta: rekordértékű szerződéssel létrejött projekt úgy valósult meg, hogy minden résztvevője teljes mértékben teljesítette vállalásait.

 

Egy kisebb falunyi ember költözik be a Pillarba

„A Pillar számunkra több mint egy épület" – fűzte hozzá Jeroen Kirschbaum, az ExxonMobil magyarországi vezetője, majd kifejtette: a dizájnban nagy szerepet kaptak a különböző méretű és funkciójú közösségi és együttműködési terek; a Pillarban megháromszorozták a korábbi irodákban rendelkezésre álló, hasonló területek méretét.

„Most már csak egyetlen jelentős feladat áll előttünk: hogy a következő hetekben biztonságosan beköltöztessünk egy kis falunyi, mintegy 2000 dolgozót az épületbe"

- emelte még ki.

 

 

 

A pandémia ellenére is tartották a kivitelezők a határidőt

„A Pillar tervezésénél a beruházói és a bérlői igények teljesítése mellett fontos szempont volt, hogy egy, a környezetébe illeszkedő, a város és a várost használók szempontjaira is érzékenyen figyelő irodaház jöjjön létre” – sorolta Csiszér András, a ZDA-Zoboki Építésziroda Dizájn Igazgatója.

A tervezők ezt többféle építészeti megoldással, az épület mozgalmas megformálásával, a homlokzat visszahúzásával, árkádok, téröblök és a belső zöld udvar utcai felnyitásával érték el.

 

 

A négy épülettömbből álló irodaház generálkivitelezőjeként a KÉSZ Csoport a pandémiás helyzet ellenére pontosan, határidőre és az elvárt minőségben fejezte be a fejlesztést.

A Pillar hangsúlyos városképi megjelenést kapott: a keskenyebb és a szélesebb épületszárnyak váltakozásából adódóan hullámzó hatást keltő épülettestek és a lekerekített épületsarkok karakteres képet adnak az irodaháznak.