Média

Különleges PERI-megoldások segítik a HILTI új kecskeméti gyáregységének kivitelezését


A gyors mozgathatóság, a nagy teherbírás és az egyszerű összeállíthatóság is megmutatkozik a különböző állványrendszereknél a VER-BAU által kivitelezett projektben, amelyben a szerkezetépítő szerepét a CLC-Construct tölti be.Már a födém építésénél tart a Kecskeméten létesülő újabb Hilti-gyáregység beruházása, amely a VER-BAU Kft. generálkivitelezésében zajlik. A liechtensteini HILTI magyar leányvállalata, a Hilti Szerszám Kft. fejlesztéséhez a PERI zsalu- és állványrendszereit alkalmazzák, a projekt szerkezetépítője a CLC-Construct Kft.


Jelentősen bővül a HILTI kecskeméti tevékenysége

A HILTI világszerte 120 országban van jelen, összesen 8 gyárat működtet, termékeivel főként az építőiparban dolgozóknak kínál professzionális, rendszerszintű megoldásokat. A multinacionális vállalat a korábbi hivatalos bejelentés szerint a szóban forgó projektben 7,2 milliárd forintos beruházást hajt végre Kecskeméten, ahol már több mint három évtizede működtet egy gyárat.

A meglévő kecskeméti HILTI-gyárban 12 ezer négyzetméteren több mint háromezer terméket állítanak elő. Ahogy azt korábbi cikkünkben is jeleztük,

a most épülő új telephelyen a szerszámgyártást kiegészíti majd a nagy teljesítményű professzionális rendszerek szerelése, majd várhatóan ezen rendszerek alkatrészeinek gyártása.

A magyarepitok.hu a PERI és a CLC-Construct szakembereinek a segítségével tájékozódott a projektről.


Itt tart a projekt

A fejlesztésben megépülő új gyártócsarnok öt dilatációból álló ipari épületként jön létre. „A projektben két dilatációs egységének monolit vasbeton szerkezeteinek megvalósulását segítettük” – derült ki Urbán Bencének, a PERI tervező mérnökének a szavaiból. „A falakhoz, a födémekhez és az előregyártott gombafejes pillérekhez szolgáltattuk a PERI zsalu- és állványrendszereit”.

A munkájuk által érintett 3. és 4. dilatáció előrehaladásáról elmondta, az előregyártott a gombafejes pillérek már beépítésre kerültek. „A 4. dilatációs egységnél körben a födém gerendáinak zsaluzata, illetve annak bebetonozása, továbbá a födém zsaluzata is elkészült, utóbbi a betonozása folyamatban van” – tette hozzá.


A máglyakeretes állványrendszer sok előnyét ki tudták használni a projektben

Az alkalmazott PERI-termékre áttérve elmondta, az egyik dilatációs egység födémének kivitelezésénél az ST 100 teherhordó állványrendszer több mint 100 tonna mennyiségben került beépítésre. „A máglyakeretes állványrendszer nagyon sok előnyét ki tudtuk használni a projekt építése során, köztük azt, hogy nagy teherbírási kapacitással rendelkezik” – emelte ki.

„Mivel kevés különböző elemből áll, ezért az összeállítása egyszerű, időtakarékos és biztonságos, valamint a biztosítódugaszok elhelyezésével a rendszer daruval való mozgatása is megoldhatóvá válik.”

Hozzátette, a keresztfejes fejtámaszok segítségével a rendszer alátámasztásként funkcionált rá kerülő MULTIFLEX fatartós PERI-rendszernek, mely 30 centis hosszúságú méretlépcsőjének köszönhetően szinte bármilyen geometria lefedésére alkalmazható.

 

Gyorsan mozgatható állványrendszer segítette a gyors kivitelezést

Arra is kitért, hogy az építkezésen mintegy 3000 négyzetméter alapterületen a födém, illetve gerendák alátámasztásánál jelen volt a PERI UP Rosett teherhordó állványrendszerünk is. „A moduláris állványrendszer fő ismertetője a szárrészen kialakított rozetták, melyekbe vízszintes heveder csatlakoztatható, ezáltal mereven képezve egy nyomatékbíró csomóponti kapcsolatot. A 25 centiméteres, illetve 50 centiméteres méretlépcső segítségével a teljes geometria könnyedén lekövethető, továbbá a tetejébe elhelyezett keresztfejes fejtámasz segítségével a különböző síkú gerendák kivitelezése is könnyedén megoldhatóvá vált.”

A PERI UP Rosett esetében egy további fontos tulajdonságra is felhívta a figyelmet: „A biztosítódugaszok, illetve biztosítókötések elhelyezésével a rendszer biztonságosan mozgatható, áthelyezhető daru segítségével. Ez is segítette a gyors ütemben történő kivitelezést.”


A DRS-kapoccsal a keretvázak egymáshoz csatlakoztatása gyors és biztonságos

A gerendák oldalzsalujának kialakításához a DOMINO keretvázas falzsalurendszer bizonyult a legoptimálisabbnak. „Egy ütemben mintegy 20 folyóméter gerenda készült a rendszer alkalmazásával” – ismertette a mérnök. „A rendszer nagy előnye, hogy a táblákon található közbenső átkötési helyek révén a feszítőacélok könnyen elhelyezhetőek, és hogy a táblákat nemcsak állítva, hanem elfektetett helyzetben is lehet alkalmazni.”

Azt is megemlítette, hogy a rendszerhez tartozó DRS-kapocs segítségével a keretvázak egymáshoz csatlakoztatása gyors és biztonságos:

„A kapcsolóelem ugyanis egyetlen lépésben összehúzza, síkba rendezi és a tömören összekapcsolja a táblákat.”


Így oldották meg a túlzott terhelések elkerülését

Urbán Bencét a projekt különleges műszaki megoldásairól is megkérdeztük, válaszában elsőként azt emelte ki, hogy az új gyárépület belső pillérei kiszélesedő oszlopfővel, úgynevezett gombafejjel rendelkeznek. A pillérek Beton-Star Kft. által végzett előregyártásában a PERI szintén szerepet játszott, egyedi zsaluzat gyártásával, illetve összeállításával, valamint a TRIO keretvázas falzsalurendszer elemeinek alkalmazásával” – árulta el. „A 4x4 méter befoglaló méretű gombafej négy egységből álló, ferde síkú egyedi rádobozolása a PERI telephelyén került legyártásra. Az egyedileg kialakított TRIO sarokelem biztosította a pillérnyak és a fej zsaluzatának együtt dolgozását. A szerkezet betonozásakor az alátámasztásban a már említett ST 100, illetve a MULTIFLEX fatartós rendszerek ismételten szerepet játszottak.”

Az érdekes kihívások közé sorolta azt is, hogy el kellett kerülniük a már elkészült pillérszerkezetre történő vízszintes teher átadását. „Ebben nagy segítséget adtak a PERI UP Rosett moduláris állványrendszer átlós merevítő elemei, melyek képesek voltak az oldalirányú erők felvételére és továbbítására.”

Mindezeken túl az altalaj koncentrált erővel való terhelését is szükséges volt elkerülni elmondása szerint. „A készülő szerkezetből származó függőleges teher elosztásához a tornyok alsó részébe történő keresztfejes fejtámaszok elhelyezése, illetve a már említett MULTIFLEX fatartós rendszerünk szolgáltatta a megoldást.”


Közösen találták meg a leghatékonyabb megoldási módot

A hátralevő munkálatokra áttérve elmondta, a monolit vasbeton födém bebetonozása után a szakipari munkák következnek majd. „Ezeknél a műveleteknél többek között a PERI homlokzati állványai tudnak majd segítséget nyújtani.”

Zárásként a projekt egyik pozitív hozadékaként azt hangsúlyozta, hogy a tervezés és a kivitelezés megkezdése előtt, valamint az építés során is rendre sikerült meghatározni a legoptimálisabb eljárásokat.

„A generálkivitelezővel és a szerkezetépítővel történő közös egyeztetéseknek köszönhetően közösen megtaláltuk a leghatékonyabb megoldási módot és rendszereket az említett szerkezeti elemek megvalósulása érdekében.”


A legnagyobb kihívást az optimális ütemezés jelenti

A projektben szerkezetépítőként a CLC-Construct is érintett. Kristóf Endre, a magyar vállalat építésvezetője lapunknak elmondta, tavaly késő ősszel léptek be a projektbe, amelyben a teljes csarnok monolit vasbeton munkálatait vállalták. „Ennek során az alapozást, valamint 8 méteres magasságban monolit födémet, merevítő falakat, liftaknákat és felbetonokat kivitelezünk” – tudtuk meg a szakembertől.

Kristóf Endre a legnagyobb kihívásként az ütemezés optimalizálását emelte ki, ehhez kapcsolódva a szükséges kapacitások időben történő bevonását, illetve azon belül a zsaluzat optimális helyszínen tartását és mozgatását. „A társszakmák közreműködésétől függünk mi is, ahogy ők is tőlünk, így komoly együttműködésre van szükség.”


Folyamatos egyeztetés segítette a födém optimális megvalósítását

A projekt egyik további lényeges elemeként arra is kitért, hogy a CLC-Construct a generálkivitelezővel együtt folyamatosan egyeztetett a projekt statikus tervezőjével, valamint a betontechnológussal a födém megvalósíthatóságáról. „Az ennek során kiderült információk, valamint a tervező által később átküldött terhelési adatok ismeretében pontos információkat tudtunk szolgáltatni a PERI számára a födémzsalu tervezéséhez” – árulta el Kristóf Endre.

A födémzsalu tervezésében a CLC-Construct a PERI-vel is szoros együttműködésben dolgozott, számos műszaki egyeztetést lebonyolítva. „Sok esetben a szakembereink adtak iránymutatást a tervezőknek a csomópontok bezsaluzhatóságának módjairól.” Hozzátette, az is előfordult, hogy a födémzsalu terveit finomhangolták a megvalósíthatóság és a későbbi egyszerűbb bontás érdekében. A fentiekre egy példát is adott:

„A már elkészült pillérszerkezetre történő vízszintes teher átadása a CLC-Construct szakembereinek a javaslatára történt meg.”


Egyre látványosabb a magasfödém előrehaladása

Szakmai különlegességként a CLC-Construct szakembere is a 8 méter magas gombafejes pilléreket emelte ki, emellett a lelógó gerendával merevített 45 centiméter vastag monolit födém elkészítését. „Utóbbi kap egy középhálót, amire a temperálófűtés gépészetét tekerik rá” – mutatott rá. Hozzátette, ezeknél a projektelemeknél sem feltétlenül maga a feladat, hanem inkább az összehangolás, valamint a határidő jelent komoly kihívást

Végezetül a munkafolyamatok állásáról is szólva elmondta, van olyan szerkezeti egység, ahol már az ipari padló elhelyezése kezdődik, más egységekben még a magasfödém készül. „A magasfödém készítése hétről-hétre egyre látványosabban halad” – zárta a mondandóját.