Média

Elkészült Európa egyik legmodernebb tudásközpontja


A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság fővárosi telephelyének bővítése a Grabarics munkájával valósult meg.Elkészült a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 15.000 négyzetméter alapterületű műszaki székháza a XIII. kerületi telephelyén – derül ki a kivitelező Grabrics Kft. Facebook posztjából. A szakemberek egy új, modern mérőlaboratóriumban vizsgálják majd a különféle elektromos berendezéseket a távközlési eszközök biztonsága érdekében.

„Ezúton is gratulálunk a projekt kivitelezésében részt vevő kollégáinknak és a projektcsapatnak a nem mindennapi mérnöki teljesítményhez!” – írták a közleményben.

Ahogy arról korábban már többször is beszámoltunk:

A projekt 2020 májusában kezdődött meg a Grabarics Kft. munkájával, a generáltervezési feladatokat a Nirmana Építésziroda Kft. látta el, az épület vasbeton-szerkezeti munkálatain pedig a CLC-Construct Kft. dolgozott.

A hírközlésszakma robbanásszerű fejlődése a szektort felügyelő hatóság számára újabb feladatköröket jelent, emellett az eszközpark folyamatos korszerűsítése is elvárás, így szükségessé vált a már meglévő székház bővítése.

Fotó: www.gyorgypalko.com

 

Közel duplájára nőtt a létesítmény

Az innovatív, többfunkciós műszaki épületben a speciális eszközpark és a munkafeltételek korszerűsítésével a hatóság nemzetközileg elismert színvonalon, a megfelelő informatikai és biztonsági háttérrel hatékonyan tud megfelelni a jogszabályokban foglalt elvárásoknak hosszú távon is.

A Visegrádi utcai telephely az új létesítménnyel együtt a korábbi 7500 négyzetméter helyett közel 15000 négyzetméterrel működhet.

Az új komplexumban három pinceszinten összesen 105 férőhelyes teremgarázst, raktárakat és gépészeti helyiségeket alakítottak ki.

Az épület öt szintjén helyet kapott továbbá:

  • az informatikai szerverközpont,
  • az EMC mérőlabor és a hozzá tartozó mérőkamrák,
  • egy irodai blokk, amely magában foglalja a laborokat és a vezetői irodákat,
  • valamint konferenciaterem és tárgyalók is.

 

Nagy hangsúlyt fektettek a fenntarthatóságra

Már a tervezés során fontos szempont volt a zöld szemlélet: megújuló energiaforrások és környezetkímélő megoldások biztosítják, hogy az új székház a lehető legkisebb mértékben terhelje a környezetet.

Ennek megfelelően az épületben gáz egyáltalán nem elérhető, a fűtést hőcserélő technológiával oldották meg, melyek energiafelhasználása a passzívházakét közelíti. A levegő minőségének javítására a tetőkertek létrehozásával növelik a zöldterületet, a telepített növényeket és fákat pedig a felfogott esővízzel fogják öntözni.

Európa egyik legmodernebb hírközléstechnikai komplexumaként a mérőlabor a hírközlési eszközökben és szolgáltatásokban zavart okozó berendezések kiszűrését szolgálja majd. Az új épület nemcsak a hatóság munkáját fogja segíteni, hanem hozzájárul az oktatáshoz, a szakemberképzéshez, így a versenyképesség növeléséhez is.