Média

Egyedi megoldásokkal épült meg az Építőipari Nívódíjat nyert dunaföldvári papírgyár


Az építés együtt haladt a technológiai szerelésekkel, ez rendkívüli kihívást jelentett, és a résztvevőkkel összehangolt munkafolyamatokat igényelt a Strabag generálkivitelezésében megvalósult projektben.Idén már teljes kapacitással működött Magyarország vezető higiéniai papírgyártója, a Vajda-Papír tavaly átadott új dunaföldvári gyáregysége, amely ipari és energetikai építmény kategóriában elnyerte a 2023. évi Építőipari Nívódíjat - derült ki a vállalat MTI-hez eljuttatott közleményéből.

A STRABAG Generálépítő Kft. generálkivitelezésében rendhagyó szerkezettel készített óriási gyártócsarnok építéséről, valamit a projekt további építőipari kihívásairól korábban ebben a cikkünkben számoltunk be részletesen, a szerkezetépítésért felelős CLC-Construct szerepét is részletesen kifejtve.


Speciális alapozás készült a papírgép alatt

A közelmény idézte Becsky Álmost, a STRABAG műszaki területi igazgatóját. A szakember elmondta,

a papírgyártás speciális gyártási körülményei miatt egyedi megoldásokat kellett választani már a tervezésnél és értelemszerűen az építésnél. Fontos feladat volt például a vasbeton- és fémszerkezetek anyagválasztása és felületi védelme, a belső gyártótér magas üzemi hő- és páraterhelése, a zaj és rezgésvédelem, a vegyi anyagokkal szembeni ellenálló képesség sajátos megoldásokat és csomópontokat tett szükségessé.

Speciális alapozás készült a papírgép alatt, ahol cölöpalapokra támaszkodó géppince létesült. Az építés együtt haladt a technológiai szerelésekkel, ami rendkívüli kihívást és a projektrésztvevőkkel összehangolt munkafolyamatokat jelentett a kivitelezésnél. "Az ÉVOSZ indoklása szerint az épület kivitelezési munkáinak kivételesen magas szakmai színvonala alapján ítélte oda az elismerést" - emlékeztetett. 


A beruházással háromszorosára növelték a cég alappapír-gyártási kapacitásait

Vajda Attila, a Vajda-Papír ügyvezető igazgatója a közleményben kifejtette, hogy az új gyáregység éves alapanyagpapír-termelése idén elérte a 115 ezer tonnát, a gép teljes kapacitással működik, a megtermelt alapanyag 80 százalékát a saját üzemben használták fel, 20 százalék exportra került.   

A csoport 2018 óta termel dunaföldvári üzemében a gyártáshoz szükséges higiéniai alappapírt, de a termelés felfutásával szükség volt a kapacitás növelésére. A tavalyi beruházással háromszorosára növelték a cég addigi alappapír-gyártási kapacitásait, 16 milliárd forintos fejlesztést a magyar kormány 5,5 milliárd forinttal támogatta. A fejlesztéssel Európa legnagyobb higiéniai papírgyártó kapacitása jött létre Dunaföldváron, és lehetővé vált, hogy a vállalatcsoport teljes alappapír igényét a saját üzemükben állítsák elő, sőt erősítsék külpiaci pozícióikat is - hangsúlyozta Vajda Attila a közleményben. Megjegyezte, hogy a beruházást zöld kötvények kibocsátásával is finanszírozták, 9,9 milliárd forint értékben.