Média

A mai helyzet csak együttműködéssel oldható meg a Hónap Mérnöke szerint


Egyes építési projekteknél már a finanszírozhatóság is kérdéses az elszabadult anyagárak miatt, amit egyedül már nem tud kezelni egy cég. Az együttműködéssel ugyanakkor más területeken is jelentős előrelépést szokott tapasztalni a Hónap Mérnöke - de ez csak akkor működik, ha a felek kölcsönösen felismerik.A Hónap Mérnöke rovatunkban ezúttal egy szerkezetépítő cég szakemberét mutatjuk be: Gáspár Nándorral, a CLC-Construct Kft. főmérnökével a magyar cég székházában beszélgettünk. Az interjú elején kiderül, az ágazathoz való kötődését a gimnáziumi évek alapozták meg: „Édesapámat kisegítve részt vettem egy családi ház kivitelezésben: a nyaraim ezzel teltek, és ezek az élmények indítottak el az építőipar felé.”

Gáspár Nándor - CLC Construct


A Hónap Mérnöke rovatban először találkozhatunk szerkezetépítő vállalatot képviselő szakemberrel, ugyanakkor a pályafutása nem csupán erre a vonalra épült. Gáspár Nándor ugyanis szerkezetépítő mérnökként végzett a győri főiskolán, ugyanakkor jópár éven át más területeken szerzett tudást és tapasztalatokat. „A diplomaszerzés után elsősorban generálkivitelező cégnél, majd Pécsen egy statikus irodában dolgoztam, ezután egy a Vodafone állomásait kiépítő finn vállalathoz kerültem a fővárosba” – emlékezik vissza a szakmában 24 éve dolgozó Gáspár Nándor.


Különleges szerep: amikor a tervezés és a kivitelezés egy kézben fut össze

Ezt követően számos vállalatnál megfordult, elsősorban az ingatlanfejlesztések kivitelezésében vett részt, azon belül főleg irodaházakat építve. Többek közt a világörökség részét képező Gresham-palota teljes felújításában is részt vett 2004-ben, amely után luxusszálloda nyílt a szecessziós stílusú épületben. Néhány évig az Óbuda-Újlaknál is dolgozott műszaki ellenőrként. Szintén meghatározó időszakként említi, amikor a Narva Építőnél irodaházakat épített a Skanska beruházásaiban, ekkor többek közt a Green House és a Népliget Center létrejöttében is főszerepet vállalt.

Utóbbi beruházás kivitelezésénél különleges szakmai tapasztalatot nyert: itt egyszerre töltötte be ugyanis a tervezési koordinátor és a felelős műszaki vezető szerepét. Előbbiben a kiviteli tervek generálosítását végezte a tervezőkkel közösen, míg utóbbiban a kivitelezést irányította.

„Miután tervezési koordinátorként úgyis nálam futott össze minden, a kivitelezéshez fontos információ, hatékonyabbá vált a munka, ha az építést is én irányítottam. Ez nagymértékben segítette a költséghatékony, ugyanakkor kivitelezhető és a megrendelőnek is megfelelő megoldások megtalálását.”

Miután ekkora terhelés hosszabb távon nem életszerű, ez a kettős munkakör csak erre a projektre vonatkozott, de így is rengeteget tanult belőle.


Egy sikeres együttműködésnek köszönhetően lépett át a szerkezetépítésbe

A Hónap Mérnöke a fenti munkákat kiegészítve magánszemélyként a műszaki ellenőr szerepet is betölti egy-egy projektben. Egy lakóépület ingatlanfejlesztés műszaki ellenőreként hat évvel ezelőtt került kapcsolatba a CLC-Constructtal, amikor is a magyar szerkezetépítő cég munkáját ellenőrizte. „Egy 325 lakásos projektben vettünk részt, amely sok kihívással küzdött mind a tervezői, mind a kivitelezői oldalról, ezzel együtt sikerült jól együttműködnünk.”

Ekkor kapta az ajánlatot a CLC-től, amit aztán el is fogadott. „Egy nagy rutinnal bíró, nyugdíjba vonuló kolléga utódaként vettek fel főmérnöknek, emiatt fontos volt számukra, hogy személyes tapasztalatuk volt az általam képviselt tudásszintről, tudták, mire számíthatnak.” Hozzáteszi, a szerkezetépítésbe való átlépését az is befolyásolta, hogy a generálkivitelezői szerepben a rengeteg vállalkozó mozgatása sok év után fárasztóvá tud válni, egy idő után az ember egy könnyebben átlátható szerepkörre vágyik, amelyben kevesebb szereplőre kell fókuszálni.

Arra is kitér, hogy milyen tudást tudott hasznosítani a szerkezetépítésbe belépve.

„A korábbi évek sokat adtak számomra a szakmai előrelátás terén: mindig rákényszerültem arra, hogy két-három lépéssel hamarabb tudjam, mi fog történni. Ez segít a hosszabb távú és a heti szintű tervezésben is.”

Hozzáteszi, generálkivitelező cégből érkezve voltak olyan területek, amelyeken előrébb kellett lépnie, ugyanakkor a szakmai kihívások nagyon sokszor a problémamegoldásról szólnak, amiben viszont van elég tapasztalata.


Ez a probléma már nem a nyereséget veszélyezteti, hanem a finanszírozást

Ahogy lapunk cikkeiből is kiderül, a CLC-Construct döntően a piaci megrendelők – sok esetben multinacionális cégek - beruházásaiban jut szerephez, ami a vállalat profizmusára utal. Ugyanakkor arra is kell figyelnie a társaságnak, hogy olyan áron szerződjön, ami még kifizetődő számára. „A vállalkozási részleg ezzel együtt nem hozzám tartozik, nekem inkább azt kell felügyelnem, hogy meghatározott költség- és időkereten belül maradjunk, illetve ha valami ezt veszélyezteti, akkor azt tudjuk kezelni.”

Az utóbbi idők drasztikus anyagárváltozási miatt a fentieket egyre nehezebb és nem is minden esetben sikerül megoldani. „Sajnos mára annyira elszálltak a beszerzési árak, hogy ezt a problémát a megrendelővel közösen kell kezelnünk. Ezt egy vállalkozás önmagában nem tudja megoldani. A probléma ugyanis már nem is arról szól, hogy a tervezett profitunkat a kivitelezés közben feléljük, hanem arról, hogy nem tudjuk finanszírozni az adott projektet.”

A mérnök rámutat, miközben egy szerkezetépítő projekt átfutása akár egy év is lehet, egy-egy anyagár 1-2 hónap alatt akár 20-30 vagy 50 százalékot is emelkedik: „Ezt nem lehet kigazdálkodni.”


Egyik szereplőnek sincs akkora felelőssége, mint amekkora a szerkezetépítőnek

Bár a szerkezetépítés alapvetően egy izgalmas és kiemelten fontos területe az építőiparnak, Gáspár Nándor tapasztalatai szerint nehéz ide bevonzani a fiatalokat. Maga a szakterület némileg az ágazaton belül is a háttérben van: „Sokaknak van egy olyan érzése, hogy a szerkezetépítés után indul be igazán egy építkezési projekt, holott ennél nagyobb felelőssége szerintem egyik társvállalkozónak sincs, mint amekkora a szerkezetépítőnek.”

Szavait azzal támasztja alá, hogy ez a szereplő építi meg az épület vázát:

„Ha itt valami nem sikerül jól, annak nagyon komoly következménye van. Továbbá ahogy a szerkezetépítő tud haladni, annak megfelelően követi minden más szakma: ha valamiért nem tud teljesíteni, a többi vállalkozás is kénytelen megállni.”

Ugyanerre utal, hogy átlagos esetben a projekt költségeinek a felét a szerkezetépítés teszi ki.


Ez a szemlélet képezi a cég elsődleges védvonalát

Szerkezetépítőként olykor a projektbe belépés gondjaival is meg kell küzdeniük. „Előfordul, hogy a fővállalkozó át akarja adni nekünk a munkaterületet, de nincs kész a földmunka, nem megfelelő az ágyazat, vízben úszik a munkaterület – ilyen körülmények között pedig nem lehet elkezdeni dolgozni.”

Miután ez a körülmény nagy hatással lehet a véghatáridőre, Gáspár Nándor nagy energiát szokott belefektetni, hogy ezek a feltételek rendeződjenek. „Ilyenkor nagy a felelősségem, mert az az első védvonala a cégünknek, amikor megpróbáljuk megteremtetni a szükséges körülményeket ahhoz, hogy az általunk vállaltakat tudjuk teljesíteni.”


Olyan, mint a társastánc: ha az egyik lép, akkor a másik is tud lépni

Elismeri, a fenti helyzetek kezelését nagyban segíti, hogy sokéves tapasztalatai vannak másfajta cégeknél, másfajta szerepkörökben. „Sok esetben látom, hogy én mit csinálnék másképp a partner helyében, és közben azt is pontosan tudom, hogy neki, illetve nekünk mire lenne szükségünk.”

A fentihez hasonló nehéz helyzetek hatékony kezelését a Hónap Mérnöke a társastánchoz hasonlítja: „Ha az egyik lép, akkor a másik is tud lépni. Ha például átlátom, hogy adott cégnek három munkája is ráépül a mi egyik munkánkra, akkor azt előre tudom venni, hogy segítsek. Ebben az esetben általában meg is érkezik válaszként egy hasonló gesztus, aminek köszönhetően viszont mi tudunk haladni.” Úgy fogalmaz, az építőipar folyamatai jelentős mértékben épülhetnek az együttműködésre, de csak akkor, ha ezt a felek kölcsönösen felismerik.


A Metrodom Panoráma Lakópark és a Pillar Irodaház a legemlékezetesebb projektek között

A részvételével megépült beruházások közül a Hónap Mérnöke a nemrég a KÉSZ generálkivitelezésével lezárult budapesti Pillar Irodaházat emeli ki. „Ez mind a volumenében, mind a folyamatait tekintve különleges fejlesztés volt.

Egy olyan összetett munka, amiben a különböző lépéseket és az organizációt és nagyon ki kellett találni. Szerencsére jól együtt tudtunk működni a KÉSZ csapatával, és oda-vissza jelen volt az a fajta megértése a másiknak, amit korábban említettem.”

Hasonlóan fontos projekt volt számára az Újpesten a 632 lakással megépült Metrodom Panoráma Lakópark: itt a négy 17 emeletes toronyépület közül a B és a C szerkezetét kivitelezte a CLC. „Itt főleg a méretek hoztak különleges kihívást és az anyag mozgatása: emlékezetes szakmai élmény volt a projekt kisakkozása.”

Az újpesti Metrodom Panoráma Lakópark tornyai - fotó: Nagy Mihály/magyarepitok.hu


A sikeres kivitelezéshez elengedhetetlen a kapcsolatok megfelelő kezelése, ezen belül kiemelten fontos az alvállalkozói körhöz fűződő viszony. „Számos alvállalkozót már hosszú évek óta foglalkoztatunk az olyan nagy projekteken, mint például a most Óbudán épülő Metrodom River Lakópark fejlesztése. Egészen más, ha egy nehéz helyzetbe kerülve többéves alvállakozói kapcsolatra tudunk építeni – cserébe ezek a cégek biztos partnerként tekinthetnek ránk, akitől újra és újra munkákat kapnak.”


A nyugati környezetkímélő trendeket üzletileg is érdemes lenne meghonosítani

Arra a kérdésre, hogy egy-egy projektben mi jelenti számára a legszebb kihívást azt válaszolja, hogy az évek során mindig változott a motivációja. „Fiatalabb korában az ember azt szereti, ha nagy volumenű projektek részese, később pedig az összetettebb, bonyolultabb kihívásokat keresi. Utóbbira számomra kiváló példa volt a Gresham-palota vagy az Ária hotel, a Bazilika mellett. Ezekre jó érzés visszatekinteni, főleg, hogy utóbbi szállodát a világ legjobb hotelévé választották a befejezés után egy évvel.”

A Pillar Irodaház  - Fotó: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu


Mára egy további szempont vált számára fontossá: az építőipari folyamatokban érvényesíthető környezetvédelem.

„A magasépítés finoman fogalmazva is erősen környezetátalakító folyamat, ugyanakkor nyugaton vannak már olyan zöld trendek, amelyeket itthon még nem alkalmazunk, és érdemes lenne ezeket megtanulni, meghonosítani. Ez még egy olyan terület, amibe szívesen elmélyednék.”

Hozzáteszi, ezeket az újításokat üzletileg is megéri behozni, viszont ehhez a folyamathoz a gondolkodásmódban is át kell állni, hiszen például az anyaghasználatban is számos alternatív megoldás létezik. „Akár a betonnál is lehet arról beszélni, hogy hogyan csökkenthető az előállításánál a cementhasználat. Szintén fontos tényezővé válhat a vas helyettesítése más anyaggal.”


Kell egy csapat!

Amikor zárásként a sikereit leginkább megalapozó szemléletről kérdezzük, a Régi idők focija című filmből Minarik Ede mondása jut eszébe:

„Kell egy csapat! Anélkül nem fog menni, mert mindig kellenek olyan partnerek, akikkel meg lehet osztani az ötleteket. Ha mindezt egy olyan közegben tudjuk elmondani, ahol a megoldást keressük, akkor sokkal sikeresebbé válik egy projekt.”

Képfelirat

A kulcsszavakat és kulcsgondolatokat így összegzi: „Nem kell egyedül kitalálni mindent, érdemes nyitottnak lenni, és figyelni egymásra, főleg az öreg rókákra.” Hozzáteszi, legutóbb a Pillar Irodaháznál is volt olyan elem, amiből tanulni tudott, és amelynél el tudta engedni az eredeti elképzelését.